Polifenoli u borbi protiv boleti srca i krvnih sudova

Polifenoli u borbi protiv boleti srca i krvnih sudova

Polifenoli su fitohemikalije, jedinjenja koja se u izobilju mogu naći u lekovitim biljkama. Poznati su po fenomenalnim antioksidansnim svojstvima i imaju veoma važnu ulogu u očuvanju celokupnog zdravlja. Venovin je veoma bogat polifenolima.

Sastav Venovina: crveno vino, matičnjak, majkina dušica, petrovac, koren koprive, list koprive, hajdučka trava, plućnjak.

Postoji 8.600 poznatih polifenola i mogu se pronaći u namirnicama kao što su čaj, vino, čokolada, voće, povrće i ekstradevičansko maslinovo ulje. Ovi antioksidansi štite ćelije našeg tela od štete koju nanose slobodni radikali, te na taj način sprečavaju srčana oboljenja, rak, Alchajmerovu bolest, usporavaju starenje. U nastavku saznajte za šta su nam sve potrebni biljni polifenoli.

Zbog čega su važni ovi antioksidansi?

Polifenoli u hrani poput bobica, voća i povrća daju jarke boje i kiselost, aromu, ukus i oksidativnu stabilnost. Biljke štite od ultraljubičastog zračenja, patogena, oksidativnog oštećenja i oštrih klimatskih uslova.

U ljudskom telu, polifenoli imaju različite biološke uloge:

– Bore se protiv ćelija raka i sprečavaju angiogenezu (rast krvnih sudova koji hrane tumor);

– Štite kožu od ultraljubičastih zraka;

– Bore se protiv slobodnih radikala i smanjuju znake starenja;

– Štite mozak od demencije;

– Ublažavaju upalu;

– Održavaju normalan nivo šećera u krvi;

– Štite kardiovaskularni sistem i regulišu krvni pritisak.

Više različitih studija dokazalo je da dragoceni polifenoli štite od raka. Istraživači veruju da njihovo antioksidansno dejstvo štiti DNK od štete koju nanose slobodni radikali, a koja može biti okidač za razvoj raka. Oni takođe mogu preokrenuti epigenetske markere u DNK i, kako se smatra, usporiti rast tumora.

Polifenoli preveniraju brojna kardiovaskularna oboljenja

Naučna istraživanja su pokazala da su polifenoli u vinu odlična prevencija kardiovaskularnih oboljenja i da čak pomažu u njihovom lečenju. Flavonoidi smanjuju broj trombocita koji cirkulišu u krvi i doprinose boljem funkcionisanju ćelija koje oblažu vene i arterije. Takode, sprečavaju slepljivanje trombocita, a samim tim i trombozu, suzbijaju upalne procese u telu i sprečavaju taloženje plaka na zidovima arterija.

Smanjuju rizike od Alchajmera

Istraživači su utvrdili koja je uloga polifenola u odlaganju demencije i smanjivanju rizika od Alchajmera. Na primer, polifenol resveratrol, koji se nalazi u kožici grožđa i crvenom vinu, ima neuro-zaštitna dejstva. Druge studije su pokazale da njihov svakodnevni unos usporava razvoj demencije ublažavajući promene u neurološkom sistemu koje uzrokuju ta oboljenja.

Osnažuju krte kosti i sprečavaju nastanak osteoporoze

Zbog svog antioksidansnog dejstva, polifenoli u hrani pozitivno deluju na zdravlje kostiju i značajno smanjuju rizik od osteoporoze.

Obavezno konzumirajte organski uzgojeno bobičasto voće

Uz začine, bobičasto voće je jedan od najboljih izvora polifenola, a pritom sadrži malo fruktoze, pa neće znatno uticati na nivo insulina i doprineti insulinskoj rezistenciji.

Jedna od najboljih koristi od ovog voća jeste to što je, zbog visokog sadržaja antocijanina, izuzetno blagotvorno za srce. Antocijanin hrani i štiti endotel krvotoka i time poboljšava krvni pritisak, smanjuje oksidativni stres i zapaljenje, jača kapilare, sprečava stvaranje trombocita i gomilanje plaka u arterijama…

Venovin je prirodni preparat na bazi crvenog vina i lekovitog bilja. www.venovin.com