You are currently viewing Resveratrol
resveratrol

Resveratrol

Resveratrol

Resveratrol je polifenol obiluje u koži i semenkama grožđa. Izvori hrane resveratrola su grožđe, jagode i kikiriki. Ovo jedinjenje ima mnoga svojstva, uključujući aktivnost protiv glikacije, oksidativnog stresa, upale, neurodegeneracije, raznih vrsta raka i starenja. Pošto se resveratrol generalno dobro podnosi, veruje se da je jedinjenje koje obećava u prevenciji mnogih bolesti kao što su dijabetes i njegove komplikacije. Nažalost, ovo jedinjenje pokazuje nisku bioraspoloživost i nisku rastvorljivost. Svrha ovog pregleda je da sumira najnovije informacije o višestrukim zdravstvenim efektima resveratrola i prednostima njegovog unosa na osnovu in vitro i in vivo studija na životinjama i ljudima.

Resveratrol se nalazi u grožđu, vinu , soku od grožđa, bobičastom voću…

Pošto je opna grožđa bogatija resveratrolom i crveno (crno) vino ga ima više, jer se u postupku dobijanja belih vina opna otklanja. Resveratrol je antioksidans i pripisuju mu se brojna lekovita svojstava: zaštita srca i krvnih sudova, smanjenje holesterola, ima antiinflamatorno dejstvo, značajan je u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2, zaustavlja starenje, smanjuje bolove u mišićima ako se uzima odmah posle treninga. Resveratrol je fitoaleksin, odnosno spada u antimikrobne supstance koje sintetišu biljke kada su napadnute patogenima kao što su bakterije i gljive. Fitoaleksini deluju kao toksini na patogene. Vrlo brzo se akumuliraju u području patogene infekcije.

Zbog resveratrola neki lekari preporučuju čašu crnog vina dnevno. Evropsko udruženje kardiologa preporučuje uzimanje umerenih količina alkohola, odnosno da ga treba ograničiti na najviše jednu čašu na dan za žene i dve čaše na dan za muškarce.

Resveratrol je fenolno jedinjenje i njegova bioraspoloživost zavisi i iz čega je uzet, a najveća bioraspoloživost mu je iz crnog vina. U crnom vinu se nalaze pored resveratrola još i flavonoidi koji takođe spadaju u grupu biljnih antioksidanasa. Najviše ima antocijanidina, koji se nalaze u opni i daju boju crvenom vinu. Ipak treba biti umeren u konzumaciji vina.

www.venovin.com.tr

Venovin je dizajniran da podrži zdrave životne aktivnosti.

Starenje stanovništva postalo je glavna briga zbog njegovog brzog porasta. Starenje je važan faktor rizika za mnoge hronične bolesti. Resveratrol se može naći u mnogim namirnicama, kao što su grožđe, kikiriki i borovnice. Mnoge studije su objavile da resveratrol ima različite bioaktivnosti kao što su antioksidantna, antiinflamatorna, kardiovaskularna zaštita, antikancerogena, antidijabetes melitus, antigojaznost, neuroprotekcija i efekti protiv starenja.

Resveratrol je molekul života

Mehanizmi protiv starenja resveratrola su uglavnom za poboljšanje oksidativnog stresa, ublažavanje inflamatorne reakcije, poboljšanje funkcije mitohondrija i regulisanje apoptoze. Resveratrol može biti efikasno i bezbedno jedinjenje za prevenciju i lečenje starenja i bolesti povezanih sa starenjem. U ovom pregledu sumirali smo efekte resveratrola na starenje.