You are currently viewing Jačanje imuniteta posebno nakon preležanog Covid virusa

Jačanje imuniteta posebno nakon preležanog Covid virusa

Jačanje imuniteta – imunog sistema

Šta je imuni sistem?

Naš veliki odbrambeni sistem pomaže u odbrani najopasnijih osvajača.

Živimo u moru organizama. Bakterije, virusi, paraziti i drugi oblici života veliki i mali stvaraju našu okolinu, pokrivaju našu kožu, dele naše crevo. Većina nas ne znači ništa loše. Posao imunog sistema je da nas održava zdravim usred ovog izazovnog, složenog okruženja.

Uobičajeno je pogrešno shvatanje da imuni sistem ratuje sa svakim stranim organizmom. To bi dovelo do spaljene zemlje, nuklearne zime. Umesto toga, posao imunog sistema je da sagleda, nadgleda, proceni i proceni potencijalne pretnje. U idealnom slučaju, imuni sistem bi pronašao kooperativno postojanje sa mnogim mikrobima sa kojima delimo naša tela i planetu. Ali ako se napadač smatra pretnjom, imuni sistem ima uski zadatak: uništi pretnju uz nanošenje što manje kolateralne štete. Ovaj odgovor imunog sistema naziva se „upala“.

Upala može biti nasilna, izazivajući izlivanje otrovnih, smrtonosnih ćelija i molekula čiji je cilj uklanjanje patogena iz tela. Tačka infekcije može izgledati kao mesto sudara više automobila. Akteri u imunološkom sistemu žure da procene problem, napadnu ga, očiste područje i ponovo izgrade novo tkivo.

Za vas, upala može da se oseća kao zapušen nos, bol u grlu, bol u stomaku, groznica, umor ili glavobolja. Da, simptomi imunološkog odgovora su loši, ali morate malo da patite da bi ostatak vašeg tela bio zdrav na duži rok. A za vaše zdravlje i svakodnevnu dobrobit, ključ je da sprečite da vaš imuni sistem slabi ili izmakne kontroli. Radi se o ravnoteži. Imuni sistem, koji se često doživljava kao nemilosrdni branilac, traži stabilno stanje, a ne policijsku državu. Imuni sistem upoređujem sa žestoko delikatnom kombinacijom izbacivača i baletana. U stvari, mnogi molekuli u ovom složenom sistemu su dizajnirani da pošalju signal da se treba povući, pauzirati napad i povući se. Bez ovih molekula, stanje upale koje pomaže u uništavanju pretnji bi uništilo vaše telo.

„Potrebna vam je upala da biste se zaštitili od osvajača. Potrebni su vam policajci“, rekao je dr Čarls Dinarelo, koji je otkrio molekul koji izaziva groznicu. (Koga je bolje pitati kada treba uzeti Tilenol? Više o tome za trenutak.) „Ali ako je policija previše razularena, može naneti štetu nedužnim ljudima.“

Svakodnevno, poštovanje fino izoštrenog balansa imunog sistema je od suštinskog značaja za osećaj zdravlja i dobar život. Umesto da jačate svoj imuni sistem, trebalo bi da ga podržavate. I treba da se trudite da nikada ne potkopate njegove delikatne strukture.

Izvor: https://www.nytimes.com/guides/smarterliving/improve-your-immune-system


VENOVIN ZA BOLJI IMUNITET, NARUČITE ODMAH – VENOVIN (SAZNAJTE VIŠE)!


 

Mag. farmacije gospodin Milan Tomić govori o upotrebi Venovin-a kao preventive.