MATIČNJAK (Melissa oficinalis)

Matičnjak jača srce i čisti krv

MATIČNJAK (Melissa oficinalis)

Matičnjak je po svojim lekovitim svojstvima poznat još od davnina kao odličan prirodni lek koji jača i oživljava srce, protiv noćnih strahova i depresije. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu i povoljno utiče na rad unutrašnjih organa. Tako ko želi da razveseli srce i slezinu neka pije caj od maticnjaka. biljka matičnjak je najpoznatija kao prirodni lek protiv psihičkih problema i to depresije, anksioznosti (straha), napetosti i drugih poremećaja izazvanih stresom.

Matičnjak lekovita biljka koja pomaže kod astme

Matičnjak je po svojim lekovitim svojstvima poznat jos od davnina kao odlican prirodni lek koji jaca i oživljava srce, protiv nocnih strahova i depresije. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu i povoljno utice na rad unutrasnjih organa. Tako ko zeli da razveseli srce i slezinu neka pije caj od maticnjaka.

Matičnjak podstice hormonalne aktivnosti, pa se zbog toga preporucuje kod problema sa stitnom zlezdom. Naucna istraživanja ukazuju da ekstrakt maticnjaka ima uticaj na imunoglobulin kod pacijenata oboljelih od Gravesove bolesti, a deluje i antitiroidno kod bolesti stitne zlezde. U kombinaciji sa drugim biljkama maticnjak se upotrebljava za lecenje astme, glavobolje, grceva u stomaku i materici, oboljena želuca, disajnih organa, hronicnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povracanja, proliva, umora, slabosti.

Matičnjak protiv depresije

Ipak biljka maticnjak je najpoznatija kao prirodni lek protiv psihickih problema i to depresije, anksioznosti (straha), napetosti i drugih poremecaja izazvanih stresom. Posebno je dobar prirodni lek protiv strahova i straha od bolesti (hipohondrije). Za lecenje psihickih poremecaja maticnjak se moze kombinovati sa drugim lekovitim biljkama koje imaju slicno dejstvo kao sto su valerijana, kamilica, lavanda.

Najbolji efekat u lecenju postize se ako se koristi sveza biljka a njeno dejstvo ce se najpre osetiti kod organa za varenje. Ne treba zaboraviti da je maticnjak odlican prirodni lek protiv nadimanja stomaka.

Etericno ulje maticnjaka vrlo je retko i skupo, pa je tesko pronaci kvalitetno, inace povoljno deluje kod ubrzanog rada srca, nesanice, straha i zeludačnih problema.

Venovin u svom sastavu sarži matičnjak.