You are currently viewing Plućnjak: Otklanja kašalj i bol u grlu, bori se protiv hroničnog bronhitisa

Plućnjak: Otklanja kašalj i bol u grlu, bori se protiv hroničnog bronhitisa

Plućnjak – Pulmonaria oficinalis vraća glas i snagu

Plućnjak je trajna zelen i jedna od prvih prolećnih biljki. Podanak mu je kos, a stabljika uspravna visine do 30 cm. Prizemni listovi su s peteljkom, dok su listovi na stabljici sedeći i manji. Tamnozelene su boje, srasli ili zaobljeni, jajasti i dlakavi, a češće belopegavi.

Plucnjak otklanja kašalj i bol u grlu
Plucnjak otklanja kašalj i bol u grlu

 

Cvetovi u gustim, mnocvetnim dvojnim uvojcima, najpre ružičasti, zatim prljavo ljubičasti, ređe karmin crveni ili beli. Plod orašica, u početku dlakava, zatim gola, sjajna, mrka do crna, s jasno izdvojenim prstenom koji opkoljuje uljano telo. U početku su crvenkaste, a posle ljubicaste boje. Čitava je biljka gusto pokrivena oštrim dlakama. Biljka je gotovo bez mirisa, a ukusa sluzava i trpka.

VENOVIN – u svom sastavu sadrži lekovitu biljku plučnjak, kao i hajdučku travu, koprivu 

Stanište: U svetlim lišćarskim, ređe u četinarskim šumama, na krečnim, kao i beskrečnim zemljištima, često na obalama potoka, raste svuda po šumama, živicama, među grmljem, posebno u vlažnim i dubokim zemljištima.

Lekoviti deo biljke: Za lek se skuplja cela biljka, bez korena.

Lekovito delovanje plućnjaka

S uspehom se primenjuje kod zapaljenje sluzokože disajnih puteva, naročito kod kašlja s manje ili više izbacivanja sluzi, kod gripoznih pojava, čak i kod krvavog kašlja i upale pluća, hroničnog bronhitisa i plućnih tuberkuloza. Isto tako koristan je za čišćenje krvi i obnavljanje telesne snage.

Plućnjak se preporučuje kod katara disajnih puteva, gripa, bolova u grlu, astme, čak i kod upale pluća sa krvavim kašljem, hroničnog bronhitisa, tuberkuloze. Izuzetno je delotvorna za glasne žice i gubitak glasa.

Priprema čaja: Dve čajne kašičice plućnjaka prelijemo sa 1/4 l ključale vode, poklopimo i nakon 10 min procedimo. Zasladimo medom i pijemo 3 puta dnevno po jednu šoljicu, kao lek za oboljenja disajnih organa. Za lečenje bešike čaj se pije nezaslađen!

Reguliše rad bubrega i izlučivanje urina, pomaže kod upale bubrega, bešike, mokraćnih kanala, kod pojave krvi u urinu.