Otvorene rane na nozi (ulcus cruris venosum)

Otvorene rane na petama, otvorene rane kod starijih osoba

Sa svojom bolešću Vi niste sami, u našoj zemlji preko 300.000 ljudi ima ozbiljne tegobe zbog hronične venske bolesti, a mnogi među njima su i sa otvorenom ranom. Zato sada postoji preparat VENOVIN koji vam može pomoći.

Šta je to ulcus cruris venosum?

Ulcus cruris venosum je latinski izraz koji u prevodu znači venski čir na potkolenici.

otvorana rana ilustracija

Ulcus cruris venosum je dakle otvorena rana na nozi koja nastaje kao najteža posledica hronične venske slabosti. Zbog lošeg funkcionisanja vena u nogama  tokom vremena u zajedničkoj patnji propadaju i koža i tkivo. Zbog nepravilnog protoka krvi u venama one bivaju prepunjene i nezaustavljivo oštećene. Krv se nakuplja u nogama. Posle izvesnog vremena zbog tako mnogo krvi pritisak u nogama biva tako visok da se tkivna tečnost skuplja u nogama. To dovodi do otoka stopala i/ili potkolenice, ona postaju debela, javlja se crvenilo i počinju bolovi. Nakupljena tkivna tečnost pritiska na sve krvne sudove, na samo tkivo i kožu. Kiseonik i hranljive materije ne dopiru do kože i tkiva i ona počinju da odumiru. Nastaje otvorena rana. Samo pravovremenom terapijom se ovo može zaustaviti ili izbeći. Prvi pokazatelji nastajanja jednog venskog ulcus cruris-a su:

– male otvorene ranice ili povrede kože koje nikako ne zarastaju na potkolenici

– tamna pigmentacija na potkolenici

– vezivno tkivo postaje tvrdje


VENOVIN NARUČITE ODMAH !!!


Kako nastaje venski ulcus cruris?

Odgovor uvek leži u tome, da prepunjene vene u nogama ne mogu da ispune svoje zadatke. One imaju važnu transportnu funkciju da iskorišćenu krv vrate nazad u srce i to uz pomoć  mišicno – venske pumpe. Pošto su smeštene izmedju mišića one pri kretanju bivaju pritisnute čime se krv potiskuje prema gore. Pri tome venski zalisci, koji funkcionišu kao ventil, sprečavaju da krv  poteče ponovo na dole.

Ako bolest nije na vreme sprečena dolazi do tkz.“začaranog kruga“. Krv se nakuplja u venama nogu. Zbog toga nastaje povišeni unutrašnji pritisak u venama i tkivna tečnost se zadržava u nogama. Ako pritisak i dalje raste, tkivo i koža više ne dobijaju kiseonik što polako dovodi do njihovog oštećenja. Tkivo odumire, a koža pokazuje prvu malu otvorenu ranicu, početak nastajanja venskog ulcus cruris-a.

1.Venski zalisci koji ispravno rade zatvaraju put krvi u pravcu stopala

2. Venski zalisci se otvaraju samo u pravcu srca. Tako se održava uredjen protok krvi prema srcu

3. Mišićno venska pumpa: napinjanjem mišića u nogama, krv u venama se potiskuje prema srcu

4. Pri napinjanju mišića venski zalisci sprečavaju protok unazad