Najbolji melem za otvorene rane?

  • Post author:
  • Post category:Blog

Koji je najbolji melem za otvorene rane?

Na ovo pitanje verovatno da postoje mnogi odgovori.  Medjutim, da li ti melemi imaju isto dejstvo kod različitih osoba?
Drugo je pitanje, da li su ti melemi dobri da se korsite jer imaju direktno dejstvo da zatvaraju rane? Odgovor može biti da se time ne rešava problem loših krvnih sudova iliti loše unutrašnjosti krvnog sistema. Ranu tretirate spolja a problem je u unutrašnosti.

Činjenica je da na trzistu Srbije i regiona nema zvaničnog leka za otvorene rane. A kako bi i bilo, kad postoje bezbroj faktora koji mogu da dovedu do otvorenih rana na direktan ili indirektan nacin. Zato postoje preparati koji mogu da pomognu ali ne da leče. Ministarstvo Zdravlja Republike Srbije koristeci zakone EU, striktno zabranjuje da se koristi termin „lecenje“ ukoliko taj preparat nije registrovan kao LEK. Nazalost ova cinjenica se cesto zloupotrebljava.

Uzroci otvorenih rana

Uzroci takvog stanja mogu biti poremećaju cirkulacije u udovima pri čemu se stvara tzv. ulcus cruris. Javlja se kod pacijenata koji duže vremena imaju lošu vensku cirkulaciju. Na koži potkolenica vidi se otok, crvenilo, pigmentacija, prisutno je ljuštenje kože, kraste i fibroza kože. Promenjena koža na području otoka podložna je lokalnoj iritaciji i kontaktnoj senzibilizaciji. Ogrebotine ili manje traume područja noge sa fibroznim promenama mogu uzrokovati otvaranje rana tj. ulcus cruris. Najčešća se javlja na donjoj trećini potkolenica, sa unutrašnje ili spoljašnje strane članka. Manji se ulkusi obično međusobno spajaju u veći, raznolikog su oblika (okrugli, ovalni, nepravilni). Može nastati tzv. ulcus permagnum koji obuhvata celi donji deo potkolenice.
Najčešća komplikacija ulcusa crurisa je bakterijska infekcija beta-hemolitičkim streptokokama i stafilokokama sa nastankom erizipela ili celulitisa. Vrlo retko nastaje zloćudna promena u karcinom kod dugotrajnih ulkusa.
Još jedan uzrok spontanog nastajanja ozleda jeste i šećerna bolest (diabetes melitus). Naime, dugotrajni, loše lečeni dijabetes izaziva nastajanje tzv. „dijabetičkih ili neuropatskih“ ulceracija

Tretiranje otvorenih rana

Zivimo u svetu interneta gde svako moze da napise bilo sta i da to ima ili nema efekta. Ali cinjenica je da sve ostaje zabelezeno.
Najbolji savet je slusati savet strucnjaka, lekara kako treba pravilno tretirati otvorenu ranu i ponasati se u skladu sa tim. Nazalost to nekada i ne daje rezulate kakve pacijent ocekuje,  te se odlucujemo da koristimo razlicite preparate. Neki od njih su registrovani neki nisu. Neki daju rezultate neki ne.

Ovaj post ne sluzi da Vam da informacije kako da tretirate otvorene rane na sopstvenu odgovornost vec kako da to ne radite a da prethodno ne konsultujete lekara.