You are currently viewing Gangrena – simptomi, faktori rizika, lečenje

Gangrena – simptomi, faktori rizika, lečenje

Gangrena

Šta je gangrena?

Gangrena se dešava kada tkiva u vašem telu odumiru nakon gubitka krvi uzrokovanog bolešću, povredom ili infekcijom. Obično se dešava u ekstremitetima kao što su prsti na rukama, nogama i udovima, ali takođe možete dobiti gangrenu u organima i mišićima. Postoje različite vrste gangrene i svima im je potrebna hitna medicinska pomoć.

Koji su faktori rizika od gangrene?

Svako stanje koje smanjuje protok krvi povećava vaše šanse za dobijanje gangrene, uključujući:

dijabetes
Sužene arterije (ateroskleroza)
Bolest perifernih arterija
Pušenje
Trauma ili ozbiljne povrede
Ozbiljne promrzline
gojaznost
Oslabljen imuni sistem

Koje su vrste gangrene?

Postoje dve glavne vrste gangrene:

Suva gangrena: Ovo je češće kod ljudi koji imaju vaskularne bolesti, dijabetes i autoimune bolesti. Obično utiče na vaše ruke i stopala. To se dešava kada nešto – često, loša cirkulacija – blokira protok krvi u određenom području. Kako se vaše tkivo suši, menja boju. Može biti smeđe do ljubičasto-plave do crne. Tkivo često otpada. Za razliku od drugih vrsta gangrene, obično nemate infekciju. Ali suva gangrena može dovesti do vlažne gangrene ako se inficira.

Vlažna gangrena: Ovaj tip skoro uvek uključuje infekciju. Opekotine ili traume u kojima je deo tela zgnječen ili stisnut mogu brzo prekinuti dotok krvi u to područje, ubijajući tkivo i povećavajući šanse za infekciju. Tkivo nabrekne i stvara plikove; naziva se „mokro“ jer izaziva gnoj. Infekcija od vlažne gangrene može se brzo proširiti po vašem telu.

Vrste vlažne gangrene uključuju:

Unutrašnja gangrena: Ovo je gangrena koja utiče na vaše unutrašnje organe. Obično je povezan sa zaraženim organom kao što je slepo crevo ili debelo crevo.

Gasna gangrena: Gasna gangrena je retka, ali posebno opasna. To se dešava kada dobijete infekciju duboko u telu, kao što su mišići ili organi, obično zbog traume. Bakterije zvane klostridija oslobađaju opasne toksine ili otrove, zajedno sa gasom koji može biti zarobljen u vašem tkivu. Vaša koža može postati bleda i siva i proizvoditi pucketanje kada se pritisne. Bez lečenja, gasna gangrena može biti smrtonosna u roku od 48 sati.

Fournier-ova gangrena: Takođe retko stanje, Fournier-ova gangrena je uzrokovana infekcijom u vašem genitalnom području. To pogađa muškarce češće nego žene. Ako infekcija uđe u vaš krvotok, stanje koje se zove sepsa, može biti opasno po život.

Progresivna bakterijska sinergistička gangrena (Melenejeva gangrena): Ovaj tip obično uzrokuje bolne lezije na vašoj koži 1 do 2 nedelje nakon operacije ili manje traume. Takođe je retko.

Koji su simptomi gangrene?

Simptomi suve gangrene uključuju:

Zgužvana koža koja se menja iz plave u crnu i na kraju se skida
Hladna, utrnula koža
Bol


VENOVIN MOZE DA POMOGNE KOD GANGRENE, NARUČITE ODMAH – VENOVIN (SAZNAJTE VIŠE)!


Simptomi vlažne gangrene uključuju:

Oticanje i bol
Groznica i loše osećanje
Crvena, smeđa, ljubičasta, plava, zelenkasto-crna ili crna koža
Plikovi ili rane sa iscedkom lošeg mirisa (gnoj)
Zvuk pucketanja kada pritisnete na zahvaćeno područje
Tanka, sjajna koža ili koža bez dlake
Linija između zdrave i oštećene kože
Unutrašnja gangrena izaziva jak bol u pogođenom području. Na primer, ako imate gangrenu u slepom crevu ili debelom crevu, verovatno ćete imati bol u stomaku. Unutrašnja gangrena takođe može izazvati groznicu – stanje koje zahteva hitnu operaciju.

Kako dijagnostikujete gangrenu?

Vaš lekar će vas pitati o vašim simptomima i istoriji bolesti. Možete imati:

Testovi krvi. Oni traže bakterije ili proveravaju znake infekcije, kao što je više belih krvnih zrnaca nego obično.
Testovi slikanja. CT i MRI testovi govore vašem lekaru da li se vaša gangrena proširila i da li se gas nakupio u vašim tkivima. U arteriogramu, vaš lekar ubrizgava boju u vašu krv, a zatim uzima rendgenski snimak da proveri protok krvi i traži blokirane arterije.
Kulture. Vaš lekar može uzeti uzorak krvi, tečnosti ili tkiva i pogledati ga pod mikroskopom u potrazi za znakovima smrti bakterija ili tkiva.
Hirurgija. Ovo može potvrditi unutrašnju gangrenu ili reći svom lekaru da li se gangrena proširila.
Koje su moguće komplikacije gangrene?
Ako vam infekcija uđe u krv, možete dobiti sepsu i pasti u septički šok. Ovo zahteva lečenje odmah. Simptomi uključuju:

Nizak krvni pritisak
Ubrzani rad srca
Kratkog daha
Promena telesne temperature
Omaglica
Bol u telu i osip
Konfuzija
Hladna, lepljiva, bleda koža
Kako lečite gangrenu?

Lečenje svih oblika gangrene uključuje uklanjanje mrtvog tkiva, lečenje i zaustavljanje širenja infekcije i lečenje stanja koje je izazvalo gangrenu. Što pre dobijete lečenje, veća je verovatnoća da ćete se oporaviti.

Vaš tretman zavisi od vrste gangrene i može uključivati:

Hirurgija. Takođe se zove debridman, ovo je obično tretman prve linije. Vaš lekar uklanja mrtvo tkivo kako bi sprečio širenje infekcije. Možda će morati da uklone zahvaćeni ekstremitet, prst ili nožni prst (amputacija).

Izvor: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/gangrene-causes-symptoms-treatments