Gangrena – uzroci, simptomi i lečenje uz pomoć preparata Venovin

Gangrena – uzroci, simptomi i lečenje uz pomoć preparata Venovin

Gangrena je naziv za odumiranje tkiva i posledičnu infekciju bakterijama. Saznajte više o suvoj, vlažnoj i plinskoj gangreni, simptomima i lečenju.

Uzroci gangrene

Gangrena može zahvatiti bilo koji deo organizma, a najčešće su to donji ekstremiteti, nos, creva i pluća.  U ovom tekstu govorićemo o bolesti kože i potkožnog tkiva, prvenstveno o gangreni stopala odnosno gangreni noge.
Krvne žile dovode hranjive supstance i kiseonik do svih delova ljudskog tela, a odvode štetne supstance i ugljen dioksid. Ako dođe do povrede krvnih žila ili zastoja krvi, tkiva više nemaju supstance neophodne za život i dolazi do odumiranja tkiva ili nekroze.

gangrena-tromb

S obzirom na to da na površini naše kože žive mnoge bakterije, a s drugima smo u neprestanom okruženju, povredjena koža savršeni je ulaz za njihovo razmnožavanje. Prodorom bakterija razvija se infektivna gangrena.
Posebno su ugroženi dijabetičari zbog hiperglikemije (povišenja šećera u krvi), neadekvatnog osećaja u nogama i arterioskleroze malih žila stopala kojima se i najmanja rana lako pretvori u čir koji ne zarasta i nastaje gangrena noge tzv. dijabetičarsko stopalo – najčešći uzrok amputacija danas.
Kada tkiva zbog loše cirkulacije ili povrede ne dobivaju hranjive materije i kisionik, ona odumiru. Tkiva koja odumiru izvrsno su mesto za razmnožavanje bakterija te nastaje gangrena.

Vrste gangrene

Razlikujemo suvu gangrenu, vlažnu gangrenu i posebno teški oblik vlažne gangrene – plinsku gangrenu.

Suva gangrena

Suva gangrena razvija se najčešće na nožnim prstima (gangrena prsta) zbog lošeg stanja krvnih žila i arterioskleroze u starijih ljudi, zbog dijabetesa te ako dođe do hladnoće. Zbog suženih i začepljenih arterija, tkiva više nemaju dovoljno kiseonika i dolazi do nekroze (odumiranja tkiva).
Mrtvo tkivo savršeno je mesto za razmnožavanje bakterija te ako dođe do infekcije nastupa vlažna gangrena.

Vlažna gangrena

Vlažna gangrena je infekcija oštećene kože i dubljih struktura , uzrokovana različitim anaerobnim bakterijama (razmnožavaju se bez prisutnosti kiseonika).  Takve bakterije se brzo razmnožavaju i u kratkom vremenu mogu bolesnika dovesti do sepse.
Bakterije uđu kroz oštećenja na koži, najčešće na svežoj povredi koja nije adekvatno sanirana, na prerano popucalim hirurškim šavovima ili inficiraju prethodno stvoreno područje suve gangrene.
Površinske infekcije poput crvenog vetra (erizipela) takođee mogu dovesti do infekcije anaerobnim bakterijama i vlažne gangrene.

Plinska gangrena

Plinska gangrena je infekcija koja se jako brzo širi i zahvata dublje delove telačak i mišiće. Uzročnici su joj anaerobne bakterije iz roda Clostridiumkoje fermentacijom stvaraju plin i neugodne mirise.
Plinska gangrena je po život opasno stanje koje se mora hitno lečiti.

Simptomi gangrene

Suva gangrena nastaje kod starijih bolesnika koji imaju loše arterije, najčešće je to gangrena noge. Ona napreduje sporo i mesecima koža lagano menja boju iz blede zbog nedostatka kiseonika do crne. Crna boja kože tipičan je znak gangrene i oštro je ograničena od zdrave kože. Dok tkivo odumire javljaju se jaki bolovi. Kad tkivo odumre, gubi se osećaj.
Lokalni simptomi vlažne gangrene (na zahvaćenom delu tela, najčešće gangrena noge) su:
– crvenilo,
– oteklina,
– neugodan miris (na trulež),
– topla koža,
– gnoj,
– koža pucketa pod prstima zbog plinskih mehurića.
Opšti simptomi (simptomi celog organizma) su:
– povišena telesna temperatura,,
– slabost,
– umor.
Simptomi plinske gangrene identični su simptomima vlažne gangrene, ali jako brzo napreduju i bolesnik ako se ne leči, upada u septično, komatozno stanje.
Pročitajte više o upotrebi Venovina.

 

Napišite komentar

Your email address will not be published.