Otvorene rane


Venovin
Otvorene rane

Venski ulkusi predstavljaju najtežu posledicu proširenih vena na nogama, ali se mogu uspešno lečiti, posebno kada se pacijenti jave lekaru u početnoj fazi oboljenja
Otvorene rane na nogama ili venski ulkusi predstavljaju najtežu posledicu proširenih vena, koja izaziva niz dramatičnih uticaja na zdravlje pacijenta, kao i na kvalitet njegovog života. Osim toga što onemogućava normalno funkcionisanje, taj tip rana, pogotovo kod obolelih od dijabetesa ili nekog kardiovaskularnug oboljenja, teško zarasta, tako da lečenje u pojedinim slučajevima može potrajati do kraja života.

Bolje je sprečiti

Međutim, za sprečavanje otvorenih rana, možda više nego ze mnoga druga oboljenja, važi ono čuveno pravilo: bolje sprečiti nego lečiti. Blagovremenim javljanjem lekaru taj problem se može suzbiti čim se pojave prvi simptomi, poput osećaja težine i toplote u nogama, peckanja, svraba i neuobičajenog bola. Takođe, treba obratiti pažnju i ako se na nogama pojave otoci i proširene vene, a koža postane crvena, hiperpigmentovana i tvrda.

– Ukoliko se obolele vene blagovremeno ne leče, može doći do stvaranja otvorenih rana. One su najčešće na unutrašnjoj strani potkolenica, ali i na drugim delovima nogu, posebno kada pacijent pati i od oboljenja arterija, neke maligne bolesti ili bolesti kože i potkožnog tkiva. Rane mogu biti različite u zavisnosti od uzroka nastanka, od tčega zavisi i način lečenja. I izgled rana se razlikuje: od mogućeg prisustva nekrotičnog tkiva, krvarenja iz njih i sekrecije do postojanja infekcije – objašnjava dr Stefanović.

Savremeni metodi

– Kod nas se sprovodi medikamentozna terapija koja podrazumeva primenu antibiotika, antikoagulanata i antiagregacionih lekova. Takozvana kompresivna terapija zasniva se na primeni elastičnih zavoja i kompresivnih čarapa, koji imaju kompresiju različitog stepena i moraju se indivudalno odrediti za svakog pacijenta posebno. Pored toga, u sklopu kompresivne terapije primenjujemo i takozvani negativni pritisak ili „vac sistem“. Posebna metoda lečenja je primena savremenih obloga, a postoji i hirurška procedura – navodi dr Stefanović.

Prema njegovim rečima, odlike savremenih obloga za lečenje rana su to što štite od povrede i isušivanja, ali i sprečavaju infekciju.

– Ukoliko u rani već postoji infekcija, oblozi pomažu tako što apsorbuju i vezuju bakterije iz rane. Oni su komforni i prilagodljivi, ne zahtevaju čestu promenu, a njihov estetski efekat na koži je bolji kada rana zaraste. Vrsta obloga koji će se primeniti određuje se prema veličini rane, njenom izgledu, količini sekreta koji izlazi, kao i prema tome da li u njoj postoji infekcija ili ne. U slučaju da postoji alergija na određeni oblog, onda se pristupa standardnom načinu lečenja – objasnio je naš stručnjak dr Stefanović.

Na koje simptome morate da obratite pažnju

→ osećaj težine i toplote u nogama

→ peckanje u nogama

→ pojava svraba i neuobičajenog bola u nogama

→ pojava otoka na potkolenicama

→ pojava proširenih vena

→ izraženo crvenilo kože

→ tamna i tvrda koža

Ko je posebno ugrožen?

→ dijabetičari

→ pušači

→ osobe koje se leče od kardioloških oboljenja

→ pacijenti s nekim pulmološkim oboljenjem

→ osobe koje pate od neke maligne bolestiPODRŠKA KRVNOM SISTEMU I CIRKULACIJI
+381 18 564489


E-MAIL 24/7

Budite slobodni da nas kontaktirate na info@venovin.com, odgovorićemo Vam u najkrećem roku.
Copyright VENOVIN 2019. Sva prava su zadržana. Design & Coding WEB LEO DESIGNCopyright VENOVIN 2019. Sva prava su zadržana. Design & Coding WEB LEO DESIGN